順勢療法討論區 Homeopathy Discuss!

註冊 register
搜索
查看: 1159|回復: 6

防學生自殺 吳克儉每校派$5,000  辯稱學生放學零功課 ..

flaxseedho 發表於 2016-3-23 21:05:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
防學生自殺 吳克儉每校派$5,000 
辯稱學生放學零功課 泛民建制同狠批
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160322/19539621

蘋果日報的這個報導,看完真的滾滾地,俾錢就可以預防自殺嗎?各位家長們,要預防仔女自殺真的要靠自己,有冇好方法大家參考下?

mcmc888 發表於 2016-3-23 21:30:15 | 顯示全部樓層
我會同小朋友多傾下,了解他們的壓力
ze_hu 發表於 2016-3-23 21:34:23 | 顯示全部樓層
我覺得家長唔應該俾咁多壓力D小孩。
多D留意小孩 ge 情緒,行為…
homeopathy 發表於 2016-3-23 21:44:17 | 顯示全部樓層
其實最實際就係用花療黎幫D小朋友平衡下佢地D情緒!!有時大人D負面情緒都控制唔到啦,更可況係小孩。
singsing 發表於 2016-3-23 21:48:04 | 顯示全部樓層
花療係咩嚟,可以處理情緒?咁點用?我個屋企個個都好火爆呀,日日火星撞地球......
homeopathy 發表於 2016-3-29 00:58:20 | 顯示全部樓層
singsing 發表於 2016-3-23 21:48
花療係咩嚟,可以處理情緒?咁點用?我個屋企個個都好火爆呀,日日火星撞地球...... ...

花療其實係由英國的愛德華巴赫醫師于1930年代所創。
佢發現三十八種天然無毒野生的花具有療愈能量,經過臨床紀錄與診斷,可協助我們平衡身心調理情緒,重拾內在的力量與信心,回歸生活的平靜喜悅與健康。
homeopathy 發表於 2016-3-30 01:04:47 | 顯示全部樓層
杜家麟教授曾經講過一D易放棄ge小朋友可以使用花療
「易受挫的龍膽」(花療:龍膽)

https://www.youtube.com/watch?v=33gPsWDDa10