順勢療法討論區 Homeopathy Discuss!

註冊 register
搜索
查看: 847|回復: 10

突然急住來港打流感針

ecgo8 發表於 2016-4-9 03:48:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我有好多親戚响大陸,近來個個話來香港打流感針順便shopping,其實洗唔洗咁呢? D親戚個個食左"驚風散"咁,我想安撫下她們,有好提議嗎?

flaxseedho 發表於 2016-4-9 03:55:29 | 顯示全部樓層
你冇睇新聞? 黑心疫苗响大陸橫行,仲唔個個搶住來港打咩?仲勁過之前的毒奶粉呀~

edtps2010 發表於 2016-4-9 04:22:43 | 顯示全部樓層
問題唔係假疫苗問題,根本疫苗本身就有問題,大陸打左有事,來香港打完一樣有事!
咁點解大陸先有咁大問題? 你睇返以往新聞,打疫苗後有大單野發生,大部份都係大陸出事,香港比較少,呢個係打針的人數問題 !
在大陸一打針就有幾萬人打,出事比例當然會比香港幾千人打針的出事比例大啦! 而且近年來香港人已醒覺, 很少人打流感針了。

仲有更特別的地方係,果二個黑心母女有5億幾買疫苗,再轉手賺錢,試想想你有5億還用這樣麻煩,冒險去做這買賣嗎? 故事實在太過牽強吧
汎汎 發表於 2016-4-9 10:45:22 來自手機 | 顯示全部樓層
在大陸賣假疫苗要打靶,有5億都不用賣假,啲人都唔用腦
ahchoo 發表於 2016-4-9 19:49:55 | 顯示全部樓層
今次好明顯係大陸傳媒製造的恐慌,當然一隻手掌拍唔響,仲有加上香港某啲醫療機構,某啲西醫,某啲傳媒,一齊呃國內人落香港打針!  
night2046 發表於 2016-4-9 20:00:13 | 顯示全部樓層
咁都其實好易理解嘅,國內人最容易嚇,而他們又相信自己國家賣假野,咁順利成張,就可以一車車旅遊巴咁車國內人落香港打針。 好大的商機呀!
homeopathy 發表於 2016-4-9 20:16:58 | 顯示全部樓層
某啲西醫同某啲傳媒夾份入左啲針,要找方法速銷,根本係一門生意! 疫苗生意由始至終都是一舊大肥肉,個個都垂涎三尺。但又冇聽到會銷毀有問題疫苗,有某啲人仲話其實打落去身體都冇傷害,係冇效啫,打都唔怕

咁都得,又話有問題,又唔回收,又話照用都得! 香港大陸二邊疫苗都一齊賺
yeeye 發表於 2016-4-9 20:26:29 | 顯示全部樓層
汎汎 發表於 2016-4-9 10:45
在大陸賣假疫苗要打靶,有5億都不用賣假,啲人都唔用腦

有5億我去旅行環遊世界,買鋪收租咯,唔會做啲被打靶的生意。
yanchan_ucan 發表於 2016-4-13 19:53:58 | 顯示全部樓層
俾我就唔會浪費呢d時間同錢,根本呢d就係國際性問題
即使唔係假針都有呢d副作用啦
crazy_ice 發表於 2016-4-13 19:58:13 | 顯示全部樓層
叫佢用下20號花療先啦,等佢唔好咁驚。