順勢療法討論區 Homeopathy Discuss!

註冊 register
搜索
查看: 1159|回復: 6

孕婦唔食葉酸有無問題架?

ze_hu 發表於 2016-6-6 19:57:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我有個朋友有咗BB,醫生成日叫佢食葉酸產品。如果唔食又得唔得呢?順勢療法對於懷孕期的噁心及嘔吐有咩野可以處理架?

edtps2010 發表於 2016-6-7 01:06:57 | 顯示全部樓層
响順勢療法裡的花療,有一支10號海棠係對一些有晨吐的孕婦好有幫助,這些有晨吐的孕婦會覺得自己不再好看,嚴重者可能不想照鏡,不喜歡看到自己這些情況都有平衡作用。
ahchoo 發表於 2016-6-7 02:27:27 | 顯示全部樓層
我記得在整全營養學裡面講到,葉酸丸,鐵丸都唔應該食,會容易引致便秘及很多不適,葉酸可以响綠色葉蔬菜有,最新的研究,有顏色的蔬菜一樣有,例如三色登龍椒,黃椒紅椒都一樣有! 而且係有好多! 只要食到蔬菜,就唔易缺乏啊。
至於鐵丸,通常會用硫酸亞鐵,係二價鐵,便同身體的礦物質結合,排出身體,容易造成礦物質的大量流失,影響身體代謝吸收及排除。
 樓主| ze_hu 發表於 2016-6-9 21:25:19 | 顯示全部樓層
ahchoo 發表於 2016-6-7 02:27
我記得在整全營養學裡面講到,葉酸丸,鐵丸都唔應該食,會容易引致便秘及很多不適,葉酸可以响綠色葉蔬菜有 ...

謝謝你的意見,很實用~~

我聽到有D人話要食個D咩藻油DHA,對孕婦真係咁有用架?如果唔食有咩可以代替呢?是必須的嗎?
 樓主| ze_hu 發表於 2016-6-9 21:26:41 | 顯示全部樓層
edtps2010 發表於 2016-6-7 01:06
响順勢療法裡的花療,有一支10號海棠係對一些有晨吐的孕婦好有幫助,這些有晨吐的孕婦會覺得自己不再好看, ...

除左花療之外,飲食上會唔會有D咩可以舒緩晨吐架??
Hpathy 發表於 2016-7-6 22:16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
10 crab apple 可治大肚的晨吐?每個孕婦都可以的嗎?
edtps2010 發表於 2016-7-10 22:45:45 | 顯示全部樓層
Hpathy 發表於 2016-7-6 22:16
10 crab apple 可治大肚的晨吐?每個孕婦都可以的嗎?

要注意不是全部晨吐孕婦有用,而是有晨吐又伴隨以下情緒, "覺得自己不再好看,嚴重者可能不想照鏡,不喜歡看到自己這些情況都有平衡作用。" 有著這樣的晨吐便有效。